Breakage

Breakage

miercuri, 14 ianuarie 2009

Pinocchio (dupa 20 ani)Scena I

Spectacolul are loc pe o scena normala. Cortina se trage normal si releva un fundal inchis de-a lungul caruia, de la stanga la dreapta sta suspendat un copacel uscat, o bucata de lemn si o papusa de lemn. In scena, in partea dreapta sta un barbat imbracat in haine civile pe un scaun banal si se uita la un televizor in functiune, schimband ocazional programele. Dupa un timp, acesta se ridica de pe scaun si se ndreapta spre stanga scenei unde se afla un pat de o presoana. In timp ce acesta se indreapta spre pat dispar televisorul si scaunul, iar scena, treptat, este inundata de culori vii care sunt in contrast cu cele de pana in acest moment. Concomitent cu schimbarea fundalului luminos, intra si un fundal sonor, reprezentat de o melodie placuta, care poate induce spectatorul intr-o reverie usoara.

Scena II

Nimic schimbat pe scena din finalul primei parti. Apare de sub pat o fiinta ale carei miscari au o elasticitate remarcabila. Costumul ei este strans pe corp si o acopera in totalitate. Aceasta incepe un solo pe acelasi fundal sonor ca pana acum, dar cu interventii instrumentale aleatorii, care rup firul melodiei initiale.
La finalul solo-ului, aceasta sare peste pat si iese din scena brusc. Dispar si interventiile muzicale, fundalul sonor revine la dulcea melodie initiala, apoi se topeste si aeasta in acelasi timp cu revenirea fundalului luminos intunecat in care este luminat fiecare element suspendat, cat si zona centrala unde revin televizorul si scaunul. Barbatul se trezeste, se ridica din pat si revine la locul sau din inceputul primei scene.

Scena III

In timp ce barbatul se uita la televizor, in scena intra o femeie imbracata intr-o rochita banala, de culoare inchisa, si intra in contact cu barbatul. Intr-un mod aproape mecanic, ca si cum ceea ce se intampla nu este cu nimic deosebit, acestia incep un duet insotit de o melodie clasica, un rondo sau un bolero. Miscarile lor sunt din registrul neoclasic. Cei doi se vor folosi de toata scena, si de elementele cotidiene prezente (patul, scaunul, televizorul).
Dupa ce se termina acest duet, barbatul pur si simplu se intoarce la pat si se aseaza pe acesta adormind. Femeia se aseaza in acelasi timp pe un pat care tocmai a fost introdus in scena dupa ce a fost scos televizorul si scaunul.

Scena IV

In timpul somnului celor doi apare personajul fantastic din actul al 2-lea de sub asternuturile care o invelesc pe femeie. Luminile colorate inunda scena. Trezirea femeii se intampla fara pic de uimire fata de prezenta de langa cu care intretine un dialog prin miscari simple simultane sau in stilul „intrebare-raspuns”. In acest moment barbatul cade din pat si cu acest prilej observa jocul dintre cele doua din patul alaturat. Fundalul sonor abia acum incepe sub forma unei melodii cu voci de copii jucandu-se. Barbatul se ridica si se pune pe pat observand in contnuare jocul, dupa un timp, acesta se plictiseste, ii cade capul, si se intinde iarasi pe pat. Muzica se opreste brusc.
Imediat papusa suspendata din fundalul scenei capata viata si incepe sa se miste, se apropie de cele doua din pat si incepe sa se joace cu ele. In acest timp revine muzica din primul act, iar pe scena mai apar personaje fantastice, si chiar animale vii care umplu scena intr-un haos total.
Dupa un timp in care scena este antrenata de lumini, zgomote, jocuri de copii, animale si dansuri, barbatul se trezeste si este asaltat de personajele care il inconjurau. Este luat la dans si la joaca. Se poate spune ca este silit sa faca toate aceste lucruri, chiar si observand ca fata cu care a avut duetul este luata de val si simte euforia celor ce se intampla in jur. Nimic nu il scoate din starea de monotonie in care a fost surprins inca din inceput.
Brusc toate personajele dispar, iar papusa de lemn revine la locul sau initial. In scena se afla doar barbatul si femeia care se uita unul la celalalt. Muzica se opreste, luminile revin la alb si negru. El incepe sa zambeasca, apoi se indreapta spre ea, o ia in brate, o saruta si o lasa in mijlocul scenei, in timp ce el se intoarce spre televizor si scaun, se indreapta spre acestea si se aseaza la locul sau de la inceput.

Niciun comentariu: