Breakage

Breakage

marți, 24 noiembrie 2009

Adopta un artist

Este minunat sa fii artist, sa stii ca arta iti este iubita si apreciata. Aplauzele primite la sfarsitul unui spectacol sunt nepretuite...

Dar toate astea dureaza incomparabil de mult fata de cat dureaza sa traiesti, sau mai exact sa supravietuiesti ca om. In vremurile noastre, arta este vazuta ca un alt produs consumabil, ceea ce inseamna ca trebuie sa creez pentru masele de oameni care vor sa se dea mari fie cu un tablou nou sau in spectacol vizionat.

-Ce faci draga diseara?
-Ma duc sa ma intalnesc cu lumea buna la spectacolu ala mare de la Teatrul Ntional...

Aseara am avut premiera unui spectacol la care a venit un public cald, si care a apreciat mai mult sau mai putin ceea ce a vazut intr-o ora si putin pe scena salii atelier a TNB. Aplauzele m-au incalzit si m-au incarcat pana la Craciun.
Dar totul a luat sfarsit. Luni de zile de stres si panica au incetat brusc gasindu-si sfarsitul in aceste aplauze.

Acum vreau sa mananc si nu am nimic in frigider. Succesul meu nu a avut grija sa ma si hraneasca. Am in fata o cana cu lapte si ness.

Am si eu o intrebare, pentru iubitorii de arta si in special dans: Cine vrea sa ma adopte, sa ma hraneasca, sa ma suporte cu toanele mede de artist, ca sa pot sa creez in liniste si sa nu mai fie nevoie sa ma gandesc la ziua de maine mai mult decat la subiectul pentru coregrafia mea?

Sau am de ales: arta sau viata?

2 comentarii:

JustAFan spunea...

nu se poate trai ca si un artist in romania. cantaret de manele? da...artist...nu. de ce? oare nu din cauza lipsei respectului de sine a oamenilor care prefera sa-si cumpere inca un lant de aur si sa mearga in bamboo decat sa plateasca un pret mai mare pentru o opera de arta in toata splendoarea sa si astfel sa sustina artistii si cei care fac asta posibil?

Tofana spunea...

nu se poate trai ca artist romania asa cum nu se poate mai nicaieri in lume... arta moare incet, devine o activitate de nisa. Arta se cumpara deja ca un produs cu care te dai mare... asa am ajuns. Oricum nu asta e problema mea, ci faptul ca eu ca sa pot trai am nevoie de indeplinirea acestui act creator, care trebuie sa il fac oarecum pe langa ceva care sa imi aduca mancarea pe masa.